Diagnostični laboratorij ZD Litija

Diagnostični laboratorij ZD Litija sprejema paciente zdravstvenega zavarovanja kot tudi samoplačnike. Običajno so izvidi dostavljeni zdravniku še isti dan. Da bi preiskave potekale nemoteno in strokovno, smo vam pripravili tudi nekaj navodil za odvzem krvi, urina in blata. 

SPREJEM PACIENTOV

Pacient potrebuje za sprejem v laboratoriju kartico zdravstvenega zavarovanja. Z njo se vpiše in identificira na sprejemnem okencu. Za preiskave, ki jih ne izvajamo v našem laboratoriju, potrebuje pacient ustrezno napotnico zdravnika.

Pacienti zasebnih zdravnikov potrebujejo za vse laboratorijske preiskave napotnico. Napotnice potrebujejo tudi pacienti, ki prihajajo iz drugih zdravstvenih ustanov.

Samoplačniki ne potrebujejo napotnice. V laboratorij pridejo na lastno željo in se na okencu z laboratorijskim delavcem dogovorijo za želene preiskave. Pred odvzemom preiskave plačajo, za kar se jim izda račun.
Ko je pacient vpisan, mora počakati, da ga pokličemo na odvzem.

IZDAJA IZVIDOV

Laboratorijskih izvidov ne izdajamo po telefonu.
Izvid pošljemo zdravniku še isti dan. Izvide preiskav, ki jih pošiljamo v druge laboratorije, dobi zdravnik v nekaj dneh po pošti. Paciente prosimo, da se za informacije o izvidih obrnejo na zdravnika, ki je preiskave naročil. Samoplačnikom izročimo izvid v pisni obliki.

NAVODILA ZA ODVZEM KRVI

Za biokemične preiskave je priporočljivo, da ste tešči. Biti tešč pomeni, da 8 ur ne uživate hrane in pijače, le vodo lahko uživate v običajnih količinah. Zaradi dnevnega nihanja TSH, priporočamo odvzem krvi za ščitnične hormone med 9. in 16. uro.

Biti tešč pomeni,da ste 12 ur brez hrane in pijače. Vodo lahko uživate le v običajnih količinah.

Če je le mogoče, se dan pred odvzemom izogibajte večjim fizičnim aktivnostim. Pred odvzemom je priporočljivo 15 minut mirovati. Po odvzemu priporočamo, da sterilni tampon močno pritiskate vsaj 5 minut, da zaustavite krvavitev.

NAVODILA ZA ODVZEM URINA

Pomembno je, da je urinski vzorec oddan pravilno. 

NAVODILA ZA ČISTI ZAJEM URINA Z METODO SREDNJEGA CURKA:
1. ROKE SI UMIJTE IN POSUŠITE.
2. PRVI CUREK URINA SPUSTITE V STRANIŠČE IN BREZ PREKINITVE ZBERITE PRIBLIŽNO 50 mL URINA V ZBIRALNO POSODICO.
3. PREOSTANEK URINIRAJTE V STRANIŠČE. POSODICO DOBRO ZAPRITE IN SE PRI TEM NE DOTIKAJTE ROBOV POSODICE IN NOTRANJOSTI POKROVČKA.

Za bakteriološke preiskave urina (sanford) dobite natančnejše navodilo v laboratoriju. Če urin prinašate od doma, vedno predhodno dvignete ustrezen lonček za odvzem urina v laboratoriju. Urin mora biti do oddaje v laboratoriju hranjen na 2-8˚ C in mora biti prinešen v laboratorij v 1 uri po odvzemu. Vzorec ne sme biti pomešan z blatom.

NAVODILA ZA ODVZEM BLATA

Posodico za odvzem blata dvignete v laboratoriju. Za preiskave v našem laboratoriju potrebujemo za žličko blata. Za preiskave, ki se pošiljajo v tuje laboratorije (koprokultura) potrebujemo posodico z blatom napolnjeno do 1/3. Blato je potrebno prinesti v laboratorij isti dan. Izjemoma je lahko vzorec blata za pregled parazitov od prejšnjega dne, vendar ne sme biti starejši od 24 ur. Blato mora biti hranjeno v hladilniku. Za preiskavo paraziti - direktno (oxyuris) iz perianalnega odbriska potrebujete posebna navodila in embalažo, ki si jih predhodno zagotovite v laboratoriju.

Za preiskave na okultno kri in prebavljivost blato ne sme biti starejše od 6 ur. Blato je do oddaje v laboratoriju potrebno hraniti v hladilniku.

Za analizo določanja krvi v blatu se priporoča testiranje treh različnih vzorcev blata-treh različnih spontanih iztrebljanj, v treh različnih, najbolje zaporednih dneh. Na ta način bolj zanesljivo odkrijemo morebiti prisotno kri v blatu.

Za analizo je primeren samo svež vzorec blata, zato prinašajte posodice z vzorci ločeno. Ne prinašajte vseh treh posodic hkrati.
Z žličko pritrjeno na zamašek posodice odvzemite blato z različnih mest fekalnega izločka. Količina blata potrebna za preiskavo je velikosti lešnika.
Za odvzem enega vzorca blata uporabimo eno posodico za blato.
Vzorec naj bo označen z imenom in priimkom. Vzorcu blata ne sme biti primešan urin, voda ali detergent.

 

NAVODILA ZA OGTT 75g za nosečnice

Na test se je potrebno predhodno naročiti. Lahko osebno v laboratoriju ali po telefonu (01 3209 389). Vsaj tri dni pred preiskavo morate uživati normalno prehrano brez omejitev ogljikovih hidratov. Na preiskavo morate priti tešči 8 ur.

V laboratorij boste prišli na naročeni dan, zjutraj ob 6.45 . Prosimo, da zaradi organizacije dela, upoštevate navedeni čas. Takrat vam bo odvzeta kri iz vene.

V čakalnici boste počakali na rezultat prve analize glukoze (pribl. 30 min.).

Če bo rezultat prve meritve znotraj referenčnih vrednosti, dobite napitek raztopljene glukoze, ki ga morate popiti v 5 minutah.

Po pitju napitka boste 2 uri mirovali v čakalnici. V tem času ne smete uživati hrane in pijače, ne smete kaditi in hoditi (ali biti drugače fizično aktivni).

V tem času vam bomo dvakrat odvzeli kri iz vene. Po eni in ponovno po dveh urah. Po zadnjem odvzemu je testiranje za vas končano. Izvid prejme naročnik preiskave.

NAVODILA ZA OGTT 75g za odrasle

Na test se je potrebno predhodno naročiti. Lahko osebno v laboratoriju ali po telefonu (01 3209 389).

Vsaj tri dni pred preiskavo morate imeti normalno prehrano brez omejitev ogljikovih hidratov.

Pred izvajanjem testa bodite tešči vsaj 8 ur kar pomeni, da ne uživate hrane, ne pijete alkohola, ne kadite in nimate fizičnih obremenitev.

Testa ne izvajamo po operacijskem posegu in v času menstruacije.

V laboratorij boste prišli na naročeni dan, zjutraj ob 6.45. Prosimo, da zaradi organizacije dela, upoštevate navedeni čas. Takrat vam bo odvzeta kri iz vene.

V čakalnici boste počakali na rezultat prve analize glukoze (pribl. 30 min.).

Če bo rezultat meritve znotraj referenčnih vrednosti, dobite napitek raztopljene glukoze, ki ga morate popiti v 5 minutah.

Po pitju napitka boste 2 uri mirovali v čakalnici. V tem času ne smete uživati hrane in pijače, ne smete kaditi in hoditi (ali biti drugače fizično aktivni).

Po dveh urah vam bo ponovno odvzeta kri iz vene. Testiranje je za vas po tem odvzemu končano. Izvid prejme naročnik preiskave.

 

SEZNAM PREISKAV, KI JIH IZVAJAMO V LABORATORIJU ZD LITIJA

HEMATOLOGIJA     
ŠIFRA    
28810 K – DKS mikroskopsko  
28101 K - Sedimentacija  
28090 K - Storitve na hemat. analizatorju  
28010 K - Eritrociti  
28301 K - Hemoglobin  
28110 K - Hematokrit  
28801 K - Levkociti  
28311 K - MCH  
28312 K - MCV  
28130 K - MCHC  
28022 K - Trombociti  
28023 K - MPV  
28091 K - Storitve na hem. anal. z DKS  
28623 K - Pč-INR (kapil. kri)  
BIOKEMIJA    
ŠIFRA    
24610 S - ALT  
24601 S - AST  
24681 S - GGT  
26391 S - CRP  
21151 S - Bilirubin (celokupni)  
21310 S, P - Glukoza  
21421 S - Holesterol  
21424 S - Holesterol HDL  
21426 S - Holesterol LDL  
21141 S - Kreatinin  
21120 S - Sečnina  
21411 S - Trigliceridi  
21130 S - Urat  
21502 S - Kalij  
21501 S - Natrij  
21550 S - Klor  
28350 S - Železo  
17692 S - OGTT 75g  
ODVZEMI    
ŠIFRA    
19141 Odvzem kapilarne krvi  
19142 Odvzem krvi iz vene  
19144 Odvzem krvi iz vene (predšol. otroci)  
19152 Odvzem urina  
19105 Odvzem blata  
19155 Odvzem urina, bakteriol. preiskave  
19180 Odpošiljanje materiala  
URIN    
ŠIFRA    
22500 U - 10 parametrov presejalni  
22540 U - Sediment  
25091 U - Bakterije - urikult  
HITRI TESTI    
ŠIFRA    
22151 B - Sreptokoki A  
26391 CRP - QuikRead  
22632 F - Okultna kri v blatu spec.test  
24441 S, U - HCG test za ugotavljanje nosečnosti  
BLATO    
ŠIFRA    
27101 F - Paraziti direktno (oxyuris)  
27102 F - Paraziti in jajčeca v blatu konc.test  
23191 F - Prebavljivost (lipidi, škrob, mišična vlakna)  
IMUNOLOGIJA    
ŠIFRA    
35510 S-TSH  

Čas izvedbe preiskav je običajno isti dan. Čas izvedbe preiskav z oznako nujno je dve uri. Čas izvedbe velja za delovanje laboratorija, ko ni izrednih okvar opreme!

 

Diagnostični laboratorij

 

NAVODILA ZA RAVNANJE PO ODVZEMU KRVI IZ VENE (ŽILE)

Po odvzemu krvi iz vene (žile) so možni določeni zapleti, kot so krvavitev iz vbodne rane na koži, krvavitev iz nabodene žile v tkiva okrog žile (hematom), vnetje okrog vbodnega mesta.

Krvavitev iz vbodne rane na koži se v večini primerov ustavi v nekaj minutah s pritiskom na vbodno mesto. Nekaj dni je vidna sled vbodne rane, drugih posledic pa ne pušča.

Do izliva krvi iz žile v tkiva okrog žile (hematom) lahko pride že ob odvzemu kljub pravilnemu ravnanju pred, med in po odvzemu krvi. Pogosto hematom opazimo šele dan ali dva kasneje (šele takrat se kri počasi zbere in strdi v podkožju, istočasno pa v podkožnih tkivih poteka vnetna reakcija, s katero telo počasi resorbira izlito kri). V podkožju v bližini odvzemnega mesta boste opazili rahlo bolečo zatrdlino in temno modro obarvanje, včasih tudi rahlo pordelost kože. Zatrdlina, ki jo tipate , ni nevarna. Čas trajanja hematoma je odvisen od količine izlite krvi in traja od enega do nekaj tednov. Možnost nastanka hematoma, velikost hematoma in trajanje lahko zmanjšate, če:

  • s tamponom, ki vam ga po odvzemu na vbodno rano prilepi laborantka, vsaj nekaj minut (ne sekund!) z nasprotno roko tiščite na mesto vboda;
  • na hematom nekaj dni večkrat na dan položite hladen obkladek (lahko z navadno vodo);
  • hematom lahko nekajkrat na dan rahlo zmasirate s kremo lokohepan, ki jo kupite v lekarni.

Če je bolečina hujša ali če se rdečina širi proti rami oz. pazduhi, se oglasite pri osebnem zdravniku.

Do vnetja na mestu vboda lahko pride, če prilepljeni tampon odstranite, še preden se ranica zaceli in ranico umažete. Tampon pustite na rani vsaj eno uro.
V koži na mestu vboda se bo pojavila boleča rdečina, ki jo pozdravite s čistimi hladnimi obkladki (v lekarni lahko kupite sterilne gaze in fiziološko raztopino za obkladke). V primeru velike rdečine, hujše bolečine ali povišane temperature se oglasite pri osebnem zdravniku.

dr. Juteršek Milojka, spec. spl. med.

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information