Okužba s HPV, rak materničnega vratu in cepljenje proti HPV

1. Kaj je HPV?

HPV (humani virusi papiloma) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški, tako v Sloveniji kot tudi drugje po svetu.
Okužba s HPV lahko povzroča hujše predrakave spremembe (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. Obstaja več kot 100 različnih genotipov HPV. Okužba s HPV je spolno prenosljiva, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških kot pri ženskah.

2. Kako pogoste so okužbe s HPV?

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.

3. Kakšni so znaki okužbe s HPV?

Ljudje, ki so okuženi s HPV, v večini primerov sploh ne vedo, da so okuženi. HPV najdemo v koži ali sluznicah in običajno ne povzročajo nobenih težav. Pri večini žensk (90 %) okužba po 8 do 12 mesecih spontano mine, pri nekaterih ženskah (10 %) pa se lahko razvije perzistentna (trajna) okužba s HPV. Pri teh je tveganje za razvoj hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu večje.

4. Ali se okužba s HPV lahko zdravi?

Za okužbo s HPV ni zdravila. Lahko pa se zdravijo bolezni, ki nastanejo kot posledica te okužbe, kot npr. predrakave spremembe materničnega vratu in rak materničnega vratu ter genitalne bradavice.

5. Kakšna je povezava med okužbo s HPV in rakom materničnega vratu?

Približno 45 genotipov HPV lahko povzroča manjše spremembe celic materničnega vratu, ki so navadno brez posledic. Približno 15 genotipov HPV, ki veljajo za visokorizične, pa lahko povzročijo take spremembe celic materničnega vratu, ki v redkih primerih pripeljejo tudi do vznika raka materničnega vratu.

6. Kako pogost je rak materničnega vratu?

Rak materničnega vratu je še vedno, kljub nekaterim učinkovitim ukrepom, javno zdravstveni problem tudi v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Registra raka, ki deluje na Onkološkem inštitutu, je v letu 2003 za rakom materničnega vratu na novo zbolelo 208 žensk, 55 pa jih je zaradi tega obolenja umrlo. Najpogosteje obolevajo ženske stare od 35 do 45 let. Obolevnost je v Sloveniji dokaj visoka, v letu 2003 je znašala 20,4 obolelih letno na 100.000 žensk, medtem ko je v nekaterih evropskih državah znatno nižja (pod 10 obolelih letno na 100.000 žensk). Vendar pa je zaradi uspešnega odkrivanja najbolj zgodnjih oblik raka materničnega vratu smrtnost zaradi tega raka v Sloveniji pod evropskim povprečjem.

7. Ali obstaja cepljenje proti okužbi s HPV?

Pred okužbo s HPV se je mogoče zaščititi s cepljenjem. Razvili so dve vrsti cepiva. Prvo je štirivalentno (proti štirim genotipom HPV - 6, 11, 16 in 18) in je namenjeno preprečevanju hujših predrakavih sprememb (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, hujših predrakavih sprememb zunanjega spolovila (VIN 2, VIN 3) kot tudi preprečevanju genitalnih bradavic. Cepivo je že odobrila za uporabo Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) in tudi Evropska agencija za zdravila (EMEA). Tudi pri nas je cepivo že na voljo.
Drugo cepivo je dvovalentno in je namenjeno zaščiti proti dvema genotipoma HPV (16 in 18). To cepivo je še vedno v zaključni fazi kliničnih raziskav. Predano je v postopek preverjanja Evropski agenciji za zdravila.

8. Komu je cepivo proti okužbi s HPV namenjeno?

Cepivo se uporablja za preprečevanje predrakavih sprememb materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3), raka materničnega vratu, predrakavih sprememb zunanjega spolovila hujše stopnje (VIN 2, VIN3), anogenitalnih bradavic (kondilomov), povzročenih z genotipi 6, 11, 16 in 18.
Indikacija temelji na dokazu klinične učinkovitosti cepiva v populaciji žensk v starosti 16 do 26 let in na dokazu imunogenosti cepiva v skupini otrok in mladostnikov od 9 do 15 let. Klinična učinkovitost cepiva pri moških ni bila ovrednotena.
Cepljenje se opravi s tremi odmerki cepiva (0, 2, 6 mesecev).

9. Kako se cepi proti okužbi s HPV?

Proti okužbi s HPV se cepi s tremi odmerki cepiva. Drugi odmerek cepiva je potrebno prejeti dva meseca, tretji odmerek pa šest mesecev po prvem odmerku. Cepljenje proti okužbi s HPV se lahko opravi istočasno z drugimi cepljenji.

10. Ali je cepivo proti okužbi s HPV učinkovito?

Cepivo je zelo učinkovito pri preprečevanju okužb, povzročenih s štirimi genotipi HPV, pri ženskah, ki predhodno niso bile okužene s HPV. Cepivo nudi zaščito pred tistimi genotipi HPV, ki povzročijo do 70 % vsega raka materničnega vratu in do 90 % genitalnih bradavic. Cepivo pa ne odpravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.

11. Ali je cepivo proti okužbi s HPV varno?

Cepivo je varno. Preizkušeno je bilo na več kot 11.000 ženskah v različnih državah po svetu. Te študije niso pokazale nobenih resnih neželenih učinkov. Najpogostejši neželeni učinek je bila kratkotrajna lokalna reakcija na mestu cepljenja (pri do 80 % cepljenih). Pogosto se pojavi tudi prehodno zvišana telesna temperatura (pri do 10 % cepljenih). Varnost cepiva bo potrebno redno spremljati tudi, ko bo cepivo že v splošni uporabi.

12. Kako dolgo po cepljenju proti okužbi s HPV traja zaščita?

Do sedaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi s HPV traja vsaj pet let. V raziskavah, ki že potekajo in pri katerih spremljajo ženske, ki so že bile cepljene, se bo pokazalo, kako dolgo traja zaščita in ali bodo kasneje potrebni poživitveni odmerki.

13. Zakaj se cepljenje proti okužbi s HPV v večini držav priporoča le za ženske in dekleta, stare od 9 do 26 let?

Cepivo so preizkušali v glavnem pri dekletih in ženskah starih od 16 do 26 let, zato so trenutno na voljo podatki o varnosti in zaščiti cepiva le za to starostno skupino. Raziskave so ugotovile tudi varnost in imunogenost cepiva pri otrocih in mladostnikih v starosti 9-15 let. Študije učinkovitosti cepiva pri preprečevanju bolezni povzročene s HPV v tej starostni skupini niso bile izvedene. Dodatne raziskave preizkušanja cepiva pri moških in ženskah, starejših od 26 let, še potekajo. Ko bodo znani rezultati teh raziskav, bodo verjetno priporočila za cepljenje dopolnjena tudi za druge skupine prebivalstva.

14. Zakaj je cepljenje proti okužbi s HPV v ZDA priporočeno za deklice stare med 11 in 12 let?

Cepivo je najbolj učinkovito pri deklicah in ženskah, preden imajo prve spolne stike in tako še niso bile izpostavljene možnosti okužbe s HPV.

15. Kakšna je učinkovitost cepiva pri osebah, ki so bile ali so še okužene s HPV?

Cepivo varuje proti okužbi z genotipi, ki jih vsebuje cepivo in s katerimi oseba še nikoli ni bila okužena. Cepivo ne zdravi že prisotnih predrakavih sprememb.

16. Ali cepljenje proti okužbi s HPV zaščiti tudi pred rakom materničnega vratu?

Cepivo proti okužbi s HPV je prvo cepivo, ki je bilo razvito za preprečevanje raka materničnega vratu. To cepivo je zelo učinkovito pri preprečevanju okužbe s HPV, ki je glavni povzročitelj hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu. Cepivo zaščiti proti najpogostejšima genotipoma HPV (HPV 16 in HPV 18), ki povzročata okrog 70 % primerov raka materničnega vratu.

17. Ali bodo tudi po cepljenju potrebni redni ginekološki pregledi in odvzemi brisov materničnega vratu?

Da, cepivo ne ščiti proti vsem genotipom HPV, ki povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu, zato bodo tudi pri ženskah, ki bodo cepljene, nujno potrebni redni ginekološki pregledi in odvzemi brisov materničnega vratu tako kot doslej.

18. Kakšna je učinkovitost cepiva proti anogenitalnim bradavicam (kondilomom)?

Učinkovitost cepiva proti anogenitalnim bradavicam je 90 %. Cepivo ne zdravi že prisotnih bradavic.

 

Vir podatkov: Inštitut za varovanje zdravja Slovenije

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information